Pakettiauto osakeyhtiössä

Yritykset, jotka tarvitsevat toimintaansa hyötyajoneuvoa voivat hankkia ajoneuvon yrityksen kirjanpitoon. Ajoneuvon yksityis- ja yritysajot selvitetään Ajopäiväkirjalla. Jos yrittäjällä on yrityksen hyötyajoneuvon lisäksi oma ajoneuvo yksityisajoja varten, helpottuu selvittäminen huomattavasti. 

Jos omaa ajoneuvoa ei ole, voi olla hankalaa näyttää, miten yksityis- ja yritysajot jakautuvat kilometreissä. Tätä asiaa helpottaa huomattavasti ajopäiväkirja. 

Ajopäiväkirjaa voi pitää käsin vihkossa, papereilla, taulukossa jne… 

On kuitenkin olemassa sähköisiä ajopäiväkirjaratkaisuja, jotka kytketään suoraan autoon, ne keräävät ajojen ja seisonnan tietoja, joista voi saada ulos suoraan raportin, joka käytännössä on ajopäiväkirja. Ratkaisuja on saatavilla kiinteään kuukausihintaan tai voi ostaa laitteen ja siihen kuuluvan sovelluksen kertaostoksena ja sen jälkeen se on yrityksen käytössä.

Kytkettävät laitteet voi aina ottaa irti ajoneuvoista, jos esim. myy ajoneuvon.

Esimerkkejä sähköisen ajopäiväkirjan toimittajista Suomessa:

  1. ABAX
  2. Ajoseuranta.fi
  3. Kiho Oy
  4. Minifinder
  5. LogMyDrive
  6. eAutokoulu
  7. EPopulus

Yksityisajojen ja yritysajojen tulkintakysymykset ovat moniulotteisia ajatusharjoituksia ja joskus voi sattua niin, että verottajan tulkinta ei täsmää yrityksen tulkintaan ja siinä vaiheessa on hyvä ymmärtää seuraukset. Esittelen seuraukset esimerkeillä erilaisina skenaarioina. 

Pakettiauton tarkoitus yrityksessä on kuitenkin tavaroiden kuljetus, eikä henkilöiden kuljetus.